en  de  it

ru  gr

Το ξέρατε αυτό;

Η κατασκευή του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου χρηματοδοτήθηκε από τον Αλέξιο Αθανασάκη. Βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι της παραλίας του Βόλου, δίπλα από το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτήθηκε από τους Κωνσταντίνο και Νικόλαο Αχιλλόπουλο, στη μνήμη του πατέρα τους Ευάγγελου. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1900 και το νοσοκομείο ήταν έτοιμο το 1903. Τότε ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο στην Ελλάδα (το μεγαλύτερο ήταν ο Ευαγγελισμός στην Αθήνα). Η οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του Βόλου ενισχύθηκε σημαντικά από αυτές τις γενναιόδωρες κινήσεις.

Ο καιρός στον Βόλο

Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

To Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου είναι ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον μουσείο που ίσως δεν έχει τύχει της αντίστοιχης αναγνώρισης. Κατασκευάστηκε το 1909 στο ανατολικό τμήμα της παραλίας του Βόλου. Ο Αλέξιος Αθανασάκης, ένας έμπορος από την Πορταριά, χρηματοδότησε την κατασκευή του και το δώρησε στο Ελληνικό κράτος αφού ολοκληρώθηκε. Όπως ήταν φυσικό, το μουσείο πήρε το όνομά του.

Το 2004, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μια καινούρια πτέρυγα προστέθηκε στο μουσείο, το οποίο έχει πια αίθουσες για τα εκθέματα συνολικού εμβαδού 1200 τετραγωνικών μέτρων

Εκατό χρόνια μετά από την ίδρυση του Μουσείου, το 2009, η μόνιμη έκθεση παρουσιάστηκε στη νέα πτέρυγα με τον τίτλο: "Η εξέλιξη της Θεσσαλικής πόλης στην περιοχή του Παγασητικού κόλπου από τη Μυκηναϊκή περίοδο στην αυτοκρατορική Ρωμαϊκή εποχή."

Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια ενδιαφέροντα εκθέματα. Προφανώς αυτά είναι ένα ελάχιστο δείγμα αυτών που υπάρχουν στο μουσείο.

Μυκηναϊκή εποχή μουσείο βόλου φιάλη
Βαθιά φιάλη με σωληνωτές λαβές. Σκεύος για οικιακή χρήση. Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, 3200-2100 π.Χ.
Μυκηναϊκή εποχή μουσείο βόλου πήλινα ειδώλια
Πήλινα ειδώλια. Ένθρονο αντρικό, γυνακείο τύπου "Φ", ζώο. Ύστερη εποχή του Χαλκού (Μυκηναϊκή περίοδος) 15ος - 12ος αιώνας π.Χ.
αγγείο ύστερη νεολιθική περίοδος μουσείο βόλου
Κλειστό "καρινόσχημο" αγγείο με εγχάρακτη διακόσμηση. Ύστερη Νεολιθική περίοδος, 4700 - 4600 π.Χ.
πήλινα ειδώλια νεολιθική εποχή μουσείο βόλου
Πήλινα ειδώλια γυναικείων και ανδρικών μορφών σε διάφορες στάσεις (όρθια, καθιστά), χειρονομίες, ηλικίες και ανθρώπινες δραστηριότητες. Αρχαιότερη Νεολιθική περίοδος, 6500-6800 π.Χ. Μέση Νεολιθική περίοδος, 5800-5300 π.Χ.
πήλινα αγγεία κτερίσματα φερές μουσείο βόλου
Πήλινα αγγεία, κτερίσματα από τους θολωτούς τάφους στις αρχαίες Φερές. 10ος - 8ος αιώνας π.Χ.
κοσμήματα μυκηναϊκή εποχή κολιέ μουσείο βόλου
Χρυσό κολιέ από ψηφίδες σε σχήμα ροζέτας και λουλουδιού κρίνου-παπύρου. Από τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο στην περιοχή «Καζανάκι» του Βόλου, 1500-1300 π.Χ. Ο τάφος ανακαλύφθηκε το 2004, όταν κατασκευάζονταν ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου.
χρυσό κολιέ κοσμήματα μηκυναική εποχή μουσείο βόλου
Από τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο στην περιοχή «Καζανάκι» του Βόλου, 1500-1300 π.Χ.
χρυσό κολιέ κοσμήματα μηκυναική εποχή μουσείο βόλου
Από τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο στην περιοχή «Καζανάκι» του Βόλου, 1500-1300 π.Χ.
χρυσό κολιέ κοσμήματα μηκυναική εποχή μουσείο βόλου
Από τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο στην περιοχή «Καζανάκι» του Βόλου, 1500-1300 π.Χ.
μυκηναϊκή εποχή πήλινα ειδώλια φ ψ μουσείο βόλου
Πήλινα ειδώλια τύπων "Φ" και "Ψ". Από τον οικισμό στην περιοχή «Παλιά» και από τη νεκρόπολή του στη Νέα Ιωνία. Ύστερη Εποχή του Χαλκού ή Μυκηναϊκή περίοδος 16ος-11ος αιώνας π.Χ.
αρχαϊκή κλασική εποχή πήλινα αγγεία μουσείο βόλου
Πήλινα αγγεία από τον οικισμό στην περιοχή «Παλιά» και από τη νεκρόπολη του στη Νέα Ιωνία. Λεπτομέρεια. Αρχαϊκή και Κλασική Εποχή, 700-400 π.Χ.
μαρμάρινη κεφαλή άγαλμα αφροδίτη μουσείο βόλου
Το κεφάλι ενός μαρμάρινου αγάλματος, πιθανώς της θεάς Αφροδίτης, από την Ακρόπολη των Φερρών. Κλασική περίοδος, 4ος αιώνας π.Χ.
μαρμάτινη στήλη απόλλων μουσείο βόλου
Μαρμάρινη αναθηματική στήλη με αναπαράσταση του θεού Απόλλωνα και του δωρητή. Κλασική περίοδος, 4ος αιώνας π.Χ.
παναθηναϊκός αμφορέας μουσείο βόλου
Παναθηναϊκός αμφορέας που απεικονίζει τη θεά Αθηνά στην μπροστινή πλευρά και τέσσερις αθλητές στην πίσω πλευρά, 336/335 π.Χ.
ασημένια νομίσματα θέατρο δημητριάδος μουσείο βόλου
Ασημένια νομίσματα από το Θέατρο της Δημητριάδος, 476-427 π.Χ.
δίας ζευς χάλκινο αγαλμάτιο μουσείο βόλου
Χάλκινο αγαλμάτιο του Δία από τη Δημητριάδα, που ανακαλύφθηκε στο ιερό ενός σπιτιού της ρωμαϊκής περιόδου. 3ος αιώνας μ.Χ.

Οι ταφικές στήλες που εκτίθενται στο μουσείο είναι πολύ ενδιαφέρουσες και πολύ συγκινητικές. Οι αρχικές τους εικονογραφήσεις φαίνονται καθαρά και απεικονίζουν τους θανόντες. Τα κείμενα που είναι χαραγμένα πάνω τους σίγουρα αξίζουν να αναφερθούν, έστω ενδεικτικά.

ταφική στήλη ηδίστη μουσείο βόλου
Ταφική πλάκα της Ηδίστης
ταφική στήλη ηδίστη μουσείο βόλου λεπτομέρεια
Ταφική πλάκα της Ηδίστης. Λεπτομέρεια.

Η ταφική πλάκα αναγράφει:

“Λυπηρό νήμα ξετύλιξαν από τα αδράχτια τους οι Μοίρες για την Ηδίστη, όταν νεόνυμφη αντιμετώπισε τις ωδίνες του τοκετού. Δυστυχισμένη, διότι δεν επρόκειτο να αγκαλιάσει το παιδί της ούτε να ποτίσει τα χείλη του βρέφους με τους μαστούς της. Μόλις αυτό είδε το φως του ήλιου, η Τύχη επέπεσε με σκληρότητα σ' αυτούς τους δύο και έσυρε σε ένα τύμβο, μητέρα και παιδί."

Ας δούμε άλλη μία:

ταφική στήλη αρχιδίκη μουσείο βόλου
Ταφική πλάκα της Αρχιδίκης.
ταφική στήλη ηδίστη μουσείο βόλου λεπτομέρεια
Ταφική πλάκα της Αρχιδίκης. Λεπτομέρεια.

Η ταφική πλάκα αναγράφει:

"Εάν εσύ Ραδάμανθυ ή εσύ Μίνω, έχεις κρίνει και άλλη γυναίκα ως χρηστή, κρίνε και αυτήν εδώ την κόρη του Αριστόμαχου. Να την οδηγήσετε στα νησιά των Μακάρων, γιατί ήταν ευσεβής και δίκαιη. Η Τυλισός, πόλη της Κρήτης την ανέθρεψε και αυτή εδώ η γη τώρα την περιβάλλει. Η μοίρα σου, Αρχιδίκη, σε κατέταξε ανάμεσα στους αθάνατους."

Δύσκολα μπορεί κάποιος να αποφύγει τη σκέψη ότι ο ανθρώπινος πόνος είναι ο ίδιος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και πιθανότατα έτσι θα συνεχίσει. Είναι επίσης δύσκολο να μην εκτιμήσει κάποιος την λογοτεχνική αξία αυτών των αποσπασμάτων, τα οποία γράφτηκαν πριν από περισσότερα από 2000 χρόνια.

Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου είναι σαν μια βαθιά κατάδυση στο παρελθόν αυτής της γης, ξεκινώντας από το 6500 π.Χ. και καταλήγοντας περίπου στον 4ο αιώνα μ.Χ.. Θα φύγετε από το μουσείο πεπεισμένοι ότι στην περιοχή του Βόλου υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα για τουλάχιστον 8500 χρόνια. Αυτό είναι ένα αρκετά έντονο συναίσθημα, είμαστε βέβαιοι ότι θα συμφωνήσετε.